Szeretné tudni, hogy műtét nélkül meggyógyulhat-e nyakfájdalma, hátfájdalma, derékfájdalma, porckorongsérve (gerincsérve), végtagba sugárzó fájdalma vagy kézzsibbadása és lábzsibbadása? 

Az új- zélandi Robin McKenzie által kifejlesztett módszer a gerincet, illetve a végtagokat érintő ízületi panaszok diagnosztizálására és kezelésére alkalmazható.

A McKenzie terápia egyik legelterjedtebb gerinckezelési eljárás, a világ 40 országában alkalmazzák. A McKenzie módszerrel leggyakrabban a porckorong betegségeit (protrusio, prolapsus, discus hernia), illetve a karba és lábba sugárzó fájdalmat, zsibbadást kezeljük.

Az orvos akkor ajánlja a McKenzie tornát, ha az adott gerincbetegség olyan stádiumban van, hogy műtét nélkül várható javulás.

A McKenzie módszer olyan aktív mozgásterápia, amelyben nagy hangsúlyt kapnak a páciens által önállóan végezhető gerinctorna gyakorlatok, amelyekkel képes befolyásolni a fájdalmát, és a probléma kimenetelét.

A McKenzie gyógytorna gyakorlatok könnyen megtanulhatók, és az életmódra vonatkozó tanácsokkal (helyes testtartás, ülés, munkavégzés, emelés) is kiegészülnek.

A McKenzie kezelésnek szintén fontos része az elért természetes mozgások megtartása, a későbbi panaszok megelőzése.

Az első alkalommal alapos mozgásszervi vizsgálat történik, melynek során a gyógytornász meghatározza a fájdalom feltételezhető okát. A vizsgálat eredményének alapján összeállítja a személyre szóló kezelési programot, amelyet kezdetben sűrűbb, majd egyre ritkuló kontroll mellett a páciens otthonában végezhet.

Porckorongsérvnél például az elmozdult porckorongot célzott mozdulatokkal olyan helyzetbe lehet hozni, hogy az ne nyomja az ideggyököt. Ezeket a mozdulatokat meghatározott gyakorisággal végzik a páciensek, bizonyos mozdulatokat pedig egyáltalán nem végezhetnek. (Nagy önfegyelmet igényel!) A McKenzie torna nem fájdalommentes. Nagyon fontos szerepet játszik a terápiában a test visszajelzése, a fájdalom pontos helye és jellege.

A McKenzie módszer alkalmazási területei

  • Porckorongsérv
  • Porckorong kiboltosulás
  • Karba, ill. lábba kisugárzó fájdalom
  • kar- kéz-, comb-, lábszár-, lábzsibbadás
  • Helytelen testtartásból adódó derék-, hát-, nyakfájdalom
  • Kontraktúra, hegesedés, letapadás miatti derék-, hát-, nyakfájdalom

forrás: http://www.spineart.hu/terapiak/mckenzie-torna